L’Escola de Formació Popular pretén ser una eina de formació, de debat i d’enfortiment dels perfils militants a les organitzacions, col·lectius i moviments dels Països Catalans, amb la qual poder desenvolupar les capacitats militants en un sentit integral, no només teòric.
Fonaments del capitalisme: aprenem a desmuntar els mites que sostenen el sistema
Sessió teòrica i taller participatiu. L’objectiu de la sessió és treballar els fonaments del sistema capitalista que tenen una implicació ideològica i material a les nostres vides. Per fer-ho, analitzarem 4 mites: l’individualisme, la propietat privada (qui ho té s’ho ha guanyat, la meritocràcia), el funcionament del mercat (sobreproducció, escassetat de recursos, autoregulació del mercat); i la llibertat liberal. Explicarem com operen en l’hegemonia cultural i com desmitificar-les.
Aprenem de les organitzacions revolucionàries de la història
De forma planera i amena, passarem per diferents experiències com les revolucions francesa, russa, xinesa o vietnamita. Les disseccionarem per analitzar quins van ser els elements centrals de la conjuntura que les van fer possibles, les eines organitzatives que les van dur a terme, i els aprenentatges centrals de cadascuna.
Bàsics de la teoria de l’organització política
A partir d’allò après a les xerrades anteriors, ens introduirem en els fonaments de la teoria de l’organització política, procurant debatre a partir d’experiències properes.
Taller sobre treball de base
Taller per treballar des de la pràctica quotidiana com millorar i dotar de perspectiva estratègica la nostra intervenció des dels moviments de base. Vinculat al llibre del MST sobre el Treball de Base, traduït per la Tanyada.
Nova internacional reaccionària
Posem la lupa per saber llegir millor el moment polític. Analitzarem la conjuntura internacional, entrant a discutir la base ideològica de l’extrema dreta, i estudiant els interessos econòmics que l’alimenten. També veurem els vincles que s’estan generant en l’àmbit internacional entre els diferents actors de l’extrema dreta, quins interessos comuns tenen, i quin programa polític comparteixen. Durant tota la sessió procurarem que es tingui en compte la conjuntura nacional dels Països Catalans.
Experiències d’unitat d’acció a inicis del segle XX
Tenint en compte que un dels objectius de l’Escola és enfortir i continuar treballant per la unitat d’acció de diferents espais polítics i moviments populars, l’objectiu d’aquesta xerrada serà rastrejar en la nostra història altres moments d’unitat d’acció que ens puguin brindar aprenentatges per als reptes presents. El període que va des de la dictadura de Primo de Rivera fins a la Guerra Civil ens brinda diferents exemples d’aquesta unitat d’acció: els convenis entre la CNT i la UGT, la formació de la candidatura del Front Popular, la formació del Comitè Central de Milícies Antifeixistes, etc., però també el Congrés de Sants de la CNT de 1918.
Taller sobre com realitzar incidència política i social
A partir de campanyes d’incidència política i social exitoses, realitzarem un taller per donar eines a la militància sobre com fer-ne des dels nostres espais organitzats.
Debat obert sobre el front cultural
L’objectiu d’aquesta sessió en format taller és aprofundir en el paper de la cultura en la tasca revolucionària, així com analitzar les nostres limitacions com a moviment popular per incidir en el discurs i els productes culturals dels artistes (no només musicals) del nostre territori. Que del debat puguin sortir idees de formats organitzatius que hauria de tenir el front cultural i amb quin criteri i de quina forma influenciem des de l’òptica revolucionària a aquest sector.
Sessió no mixta per dones i identitats dissidents i sessió no mixta per homes
L’escola preveu espais no mixtos de treball i reflexió, entesos com a eines polítiques per abordar experiències, desigualtats i posicionaments des d’aquesta perspectiva. D’una banda, hi haurà una sessió adreçada a dones i identitats dissidents; de l’altra, una sessió per a homes. Ambdues sessions volen construir espais segurs i crítics per pensar col·lectivament els rols i les aliances possibles dins les lluites socials.
Presentació i taller amb Revoltes de la terra
Els objectius del taller són: i) presentar revoltes de la terra com espai del moviment popular; ii) explicar el sistema organitzatiu; iii) treballar l’especialització capitalista als nostres territoris i com estructurar i unificar les lluites que la combaten.
Taula de debat sobre sindicalisme
Aquesta taula rodona reunirà diferents militants vinculades a experiències sindicals per abordar els reptes, límits i potencialitats del sindicalisme com a eina de lluita col·lectiva. Es tractaran qüestions com els models organitzatius, les formes d’acció i els àmbits d’intervenció. Una sessió per pensar col·lectivament què vol dir fer sindicalisme actualment.
*El programa i continguts poden variar segons necessitats de l’organització.